Dostupni linkovi

Njemačka i BiH istražuju Jašarevićeve prijetnje


Njemačke i bosanskohercegovačke službe sigurnosti blisko sarađuju oko prijetnji trovanjem hrane i vode u Njemačkoj koje je u video oporuci neposredno prije napada na američku ambasadu u Sarajevu prošle godine uputio radikalni islamski terorist Mevlid Jašarević.

Njemačka ambasada u Sarajevu potvrdila je da vlasti dvije države razmjenjuju informacije oko prijetnji radikalnog islamiste koji se nalazi u pritvoru i očekuje podizanje optužnice.

Iz njemačke ambasade su listu 'Dnevni avaz' potvrdili da se radi na provjerama oko ovoga slučaja.

Jašarević je inače u sedam minuta dugoj video oporuci zaprijetio novim napadima na njemačkom tlu zbog njihova učešća zajedno sa Sjedinjenim Državama u ratu u Afganistanu te upozorio kako se muslimanima u BiH i regiji priprema novi pokolj.

"Amerika ima svoje saveznike. Jedan od tih saveznika je Njemačka, koja je otvoreno napala Afganistan. Objavljujem Njemačkoj novi rat. Nije novi rat, nego novu vrstu rata", rekao je i dodao da će "zatrovati hranu i vodu".

Video oporuka snimljena je neposredno prije napada na američku ambasadu 28. oktobra prošle godine a pronađeno je u mjestu Gornja Maoča, naselju koja je nastanjeno vehabijama.

Mevlid Jarašević je u napadu na američku ambasadu ranio jednu osobu na osiguranju, te ispalio više hitaca na zgradu. Savladan je nakon snajperskog pogotka u nogu i od tada se nalazi u pritvoru.
XS
SM
MD
LG