Dostupni linkovi

Apel za pronalaženje posmrtnih ostatka žrtava zločina iz Višegrada


Udruženje "Žena žrtva rata" danas je, u povodu 20. godina od agresije i ulaska Užičkog korpusa bivše JNA pod komandom Dragoljuba Ojdanića u Višegrad, još jednom uputilo apel svima koji mogu pomoći u pronalasku posmrtnih ostataka žrtava da to učine, uz podsjećanje da je u ovom gradu ubijeno oko 3.000 njegovih stanovnika Bošnjaka.

"Mrtvi imaju pravo na dostojanstven ukop. Zato i na ovu 20. tužnu godišnjicu apelujemo na sve one, koji su vidjeli, čuli i znaju gdje su grobnice, da o tome konačno progovore", navodi se u saopštenju za javnost upućenom iz Udruženja.

Udruženje, istovremeno, izražava nezadovoljstvo i protest zbog malog broja presuda izrečenih za najmonstruoznije zločine počinjene u Višegradu, te poziva nadležne pravosudne institucije da se intenzivnije angažiraju na njihovom procesuiranju.

Kako se u saopštenju navodi, ratni gospodari života i smrti i danas se slobodno šetaju Višegradom -gradom u kojem danas gotovo da i nema povratnika-Bošnjaka, a u kojem je prije rata živjelo oko 63 posto stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

Iz Udruženja Žena žrtva rata navode da je SDS u maju 1992. godine Višegrad proglasio "srpskim gradom", a da su višegradski Bošnjaci izloženi progonu, teroru i ubistvima u čemu su prednjačili tzv. "Beli orlovi", "Arkanovci", "Šešeljevci“ i "Osvetnici“, te pripadnici jedinice "Garavi sokak“.

"Najzloglasnije ime, koje preživjeli pamte je Milan Lukić, haški osuđenik i vođa formacije 'Osvetnici'. Pod njegovom komandom u smrt je odvedeno na stotine Višegrađana... U našem krvavom Višegradu, dogodili su se najmonstuozniji zločini nad civilima - u višegradskim živim lomačama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, spaljeno je oko 140 žena, djece i starijih ljudi", navodi se u saopštenju.

Uz podsjećanje da je kroz višegradske logore prošlo više hiljada Bošnjaka i Bošnjakinja, muškaraca, žena, djece i staraca, Udruženje navodi da su zatočenja, mučenja, silovanja i ubistva vršena na ulicama i kućnim pragovima, ali i u zgradi MUP-a naočigled tadašnjeg načelnika SJB Riste Perišića, koji je ujedno bio i član Kriznog štaba SDS-a i predsjednika SO Višegrad Branimira Savovića, ujedno i komandanta Kriznog štaba SDS-a.

"Tako se vršio genocid, tako se gradila velika Srbija u srcu Evrope i pred očima cijelog svijeta, u doba najvećih dostignuća čovječanstva", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG