Dostupni linkovi

David Cameron u povijesnoj posjeti Mianmaru


Britanski premijer David Cameron doputovao je u Mianmar, postavši na taj način prvi premijer jedne zapadne vlade nakon više desetljeća koji posjećuje tu zemlju, prenose agencije.

Camerona je u zračnoj luci blizu glavnoga grada dočekao predsjednik Thein Sein, a potom bi britanski premijer trebao nastaviti putovanje u Yangon gdje će se sastati s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Ona bi nakon nedavnih izbora trebala postati jednom od članica mianmarskog parlamenta. Camerona je primio i mianmarski ministar vanjskih poslova Wunna Maun Lwin.

Britanski premijer je uoči posjeta Mianmaru najavio da će zatražiti brzo ublažavanje sankcija toj dugo izoliranoj zemlji koja je uvela neke prodemokratske mjere.

"Odajmo počast svima onima koji su desetljećima borili za slobodu i reforme u ovoj zemlji, plativši to vrlo skupo - osobito Aung San Suu Kyi", kazao je Cameron uoči posjeta.

"Odajmo počast i vodstvu predsjednika Thein Seina i njegove vlade te pokažimo da, s obzirom na to da ni imaju odvažnosti pokrenuti ih, i mi imamo odvažnosti na njih odgovoriti i reagirati", dodao je.
XS
SM
MD
LG