Dostupni linkovi

Novi razgovori s Iranom



Iran i šest svjetskih sila najavili su za danas nove razgovore o iranskom nuklearnom programu. Predstavnici Irana u siječnju 2011. sastali su se u Istanbulu s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine. Razgovori su prekinuti nakon dva dana - tema sastanka nije dogovorena jer Teheran nije želio prestati obogaćivati uran. Zbog lošeg rezultata pregovora strane se nisu dogovorile o mjestu sastanka.

Zapad ne želi Istanbul jer su tu razgovori bili neuspješni. Iran se protivi Beču jer je ondje sjedište Međunarodne organizacije za atomsku energiju. Nedavno je predložio da se sastanak održi u Bagdadu.

Da Iran neće ni za dlaku odstupiti od svojih neotuđivih nuklearnih prava, rekao je jučer iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Iran tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe, a Zapad ga sumnjiči da želi izraditi atomsko oružje i zbog toga mu je nametnuo niz međunarodnih sankcija, a od ljeta bi trebala na snagu stupiti i zabrana kupnje iranske nafte za zemlje EU-a.
XS
SM
MD
LG