Dostupni linkovi

Nastavljene borbe u Jemenu još 13 žrtava


U srijedu su se nastavile borbe oko grada Lodera u južnom Jemenu između vojske i l-Kaide, kada je poginulo trinaest osoba, prema podacima pomoćnog osoblja oružanih snaga.

Deset pristalica Al-Kaide je poginulo u borbama, rekli su članovi Narodnog odbora otpora, koji su priznali gubitak tri čovjeka.Ovi posljednji su poginuli prilikom pada granate koju su bacile pristalice El-Kaide, dodali su isti izvori

Prema svjedočenju očevidaca, borbe su se nastavile na jugu, istoku i sjeveru Lodera koje su borci Al-Kaide pokušali da uzmu.

Jemenska avijacija je u toku jutra pokrenula dva zračna napada na južno predgrađe grada, rekli su stanovnici. Vojska je rasporedila topove i oklopna vozila, javio je jedan vojni izvor.

Al-Kaida je izgubila 124 svoja pripadnika u dva prva dana njihovog napada na Loder koji je počeo u ponedjeljak, naveli su vojni i plemenski izvor.

U augustu 2010. godine, Al-Kaida je preuzela kontrolu Lodera, prije nego što su je otjerale vojne snage.

Loder se nalazi 150 kilometara sjeveroistočno od grada Zindžibara, glavnog grada pokrajine Abian, koji kontroliraju gotovo godinu dana "Pristalice Šarije", grupe povezane s al-Kaidom na Arapskom poluotoku.

Prema vojsci, integristički borci žele zauzeti Loder, jer, smješteno u planinama, predstavlja prirodno sklonište od zračnih napada i bombardiranja koje dolazi s mora.
XS
SM
MD
LG