Dostupni linkovi

Aung San Su Ći ponovo razgovarala sa predsjednikom Mijanmara


Aung San Su Ći sastala se s mijanmarskim predsjednikom Theinom Seinom i taj drugi njihov razgovor u osam mjeseci pokazuje da čelnica opozicije odsad zauzima važno mjesto na političkoj sceni Mijanmara.

Zadovoljna sam, rekla je Su Ći, ali nije otkrila sadržaj razgovora koji je nazvala privatnim.

Opoziciona čelnica koja je 15 godina provela u kućnom pritvoru, a na djelimičnim izborima 1. aprila prvi je put izabrana u parlament, postala je nezaobilazna sagovornica civilne vlade sastavljene prije godinu kada se vojna hunta sama raspustila iako su u novoj vladi uglavnom bivši oficiri.

Suu Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog nenasilne borbe s mijanmarskom vojnom huntom, sada je potrebna režimu jer ona uživa ugled u zemlji i inostranstvu te može pomoći provođenju reforma i ukidanju međunarodnih sankcija Mijanmaru.

Znak da Zapad teži upravo takvom scenariju je za petak najavljena posjeta britanskog premijera Davida Camerona Mijanmaru gdje će razgovarati s predsjenikom i s opozicionom čelnicom.

I Sjedinjene Države najavile su da će pomoći ublažavanju ograničenja na ulaganja te da će brzo imenovati ambasadora. Za brzo ukidanje sankcija izjasnila se i Međunarodna krizna grupa (ICG) sa sjedištem u Briselu.
XS
SM
MD
LG