Dostupni linkovi

Anan: Dalja militarizacija bi bila katastrofalna za Siriju


Izaslanik UN Anan ocenio je da bi situacija u Siriji trebalo da bude mnogo bolja ukoliko suprotstavljene strane budu poštovale sutrašnji rok za prekid vatre.

"Ukoliko svi budu poštovali (plan), mislim da ćemo do sutra ujutru u šest časova imati mnogo bolju situaciju na terenu", rekao je Anan na konferenciji za novinare u Teheranu.

On je ukazao da je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada pružio dodatne informacije u vezi sa tim kako će primeniti svoje obaveze iz plana.

"Ono što oni hoće jesu garancije da će druga strana - opozicione snage, takođe obustaviti borbu kako bismo videli prekid svih sukoba", rekao je Anan.

Izaslanik UN je preneo da je njegov tim dobio "pozitivne odgovore" režima i da je vlada svojim uticajem pružila uveravanja da će sve strane u sukobu poštovati prekid vatre, javio je Frans pres.

Anan je u Teheranu od iranskih zvaničnika zatražio da podrže njegov plan, ocenivši da bi svaka dalja "militarizacija konflikta bila katastrofalna".

On je preneo da se sa svojim sagovornikom, šefom iranske diplomatije Ali Akbarom Salehijem, saglasio da je potrebno pronaći "miroljubivo rešenje za krizu".

Salehi je naveo da bi promene u Siriji trebalo da uslede sa Asadom kao liderom.

U međuvremenu su sirijski aktivisti saopštili da su u različitim delovima zemlje zabeleženi novi okršaji.

Aktivisti navode da je nastavljeno granatiranje nekoliko četvrti grada Homsa, dok je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila da je na desetine vojnih vozila dodatno raspoređeno u južnom gradu Maraba
XS
SM
MD
LG