Dostupni linkovi

Muslimansko bratstvo traži od MMf da kredit ne daje prijelaznoj vladi u Egiptu


Muslimansko bratstvo, vodeća politička snaga Egipta, saopćilo je da Međunarodni monetarni fond (MMF) ne bi trebalo da pruži zajam prijelaznoj vladi u Kairu.

"Problem je što djelovanje aktuelne vlade nije dobro i što je to prijelazna vlada," rekao je Khairat al-Shatir, kandidat Muslimanskog bratstva na predsjedničkim izborima u Egiptu, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"Bilo bi nepravedno da ova vlada koristi zajam, kada će sljedeća vlada morati da ga vrati," dodao je na konferenciji za štampu Shatir, glavni kandidat na prvim predsjedničkim izborima u Egiptu od prošlogodišnjeg ustanka kada je svrgnut diktator Hosni Mubarak.

Muslimansko bratstvo, u februaru je odnijelo pobjedu na parlamentarnim izborima, i u više navrata je izražavalo skepticizam u pogledu zajma MMF-a najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Egipatski dnevnik "Al-Ahram" je krajem februara objavio da je ministar finansija Mumtaz Al-Said rekao da će vlada u martu potpisati memorandum o razumijevanju sa MMF za dobijanje zajma od 3,2 milijarde dolara.

Predsjednički izbori u Egiptu bi trebalo da budu održani 23. i 24. maja, dok se održavanje druge runde očekuje za 16. i 17. jun.

Poslije toga bi trebalo da bude oformljena nova vlada.

MMF je prošle sedmice saopćio da nije postavio nikakav poseban vremenski okvir za okončanje pregovora sa Egiptom o mogućem zajmu.

"Vremenski rok za završetak sporazuma nije određen, ali će zavisiti od toga koliko brzo bude ostvaren napredak svih strana u ovim pitanjima," rekao je portparol MMF Garry Rice.
XS
SM
MD
LG