Dostupni linkovi

Vujanović predložio da se Popoviću vrati državljanstvo


Crnogorski predsednik Filip Vujanović predložio je ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću da se bivšem predsedniku Narodne stranke (NS), Predragu Popoviću, dodeli crnogorsko državljanstvo.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Brajoviću dostavio dopis NS od 23. marta kojim se inicira predlog za dodelu crnogorskog državljanstva Popoviću.

"Ocjenjujem da se radi o osnovanoj inicijativi budući je Popović imao crnogorsko državljanstvo koje je stekao rođenjem u Crnoj Gori u kojoj su živeli svi njegovi preci. Popović je živio i sa svojom porodicom živi u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Popović je pored državljanstva ostao i bez prebivališta, zbog čega je morao da prebivalište prijavi u Srbiji, čime mu je, smatraju u NS "uskraćeno pravo da se aktivno bavi politikom".

Osnov da Popović ponovo dobije državljanstvo Crne Gore je, po oceni NS, to što je on legalno izabrani predsednik stranke.

Crnogorski propisi zabranjuju dvojno državljanstvo ukoliko ono nije stečeno pre proglašenja nezavisnosti 3. juna 2006. ili ako nije drugačije regulisano međudržavnim sporazumima.

Sporazum o dvojnom državljanstvu nije potpisan sa Srbijom.

NS je u više navrata saopštila da je oduzimanje državljanstva Popoviću "politički motivisana, diskriminatorska mera" i ukazuje da slične mere "nisu primenjene i na druge javne ličnosti Crne Gore koje su parlamentu obznanile da imaju državljanstvo Srbije".
XS
SM
MD
LG