Dostupni linkovi

U Japanu postavljena protivraketna zaštita


Japanske vlasti su u centru Tokija nekoliko dana pre lansiranja rakete koje planira Severna Koreja instalirale protivraketnu bateriju.

U centru grada postavljene su rakete zemlja-vazduh, a slični položaji oformljeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitila ta japanska prestonica sa 35 miliona stanovnika.

U Južno kinesko more poslata su tri razarača, a u Istočno kinesko more tri baterije PAC-3 koje su napravljene na arhipelagu Okinava.

Japanski premijer Jošihiko Noda je japanskoj vojsci izdao naređenje da uništi severno-korejsku raketu, ukoliko ona bude predstavljala opasnost za japansku teritoriju.

Kina je zabrinuta zbog planova Severne Koreje da lansira raketu dugog dometa i pozvala je na pojačane diplomatske napore da bi se situacija u regionu smirila, saopštilo je u nedelju kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kineska strana je zabrinuta zbog razvoja situacije, i snažno ohrabruje sve strane, i na visokom i na nižem nivou, da ostanu mirne i razumne. Ova pitanja treba da budu rešena na diplomatski i miran način", rekao je novinarima kineski ministar spoljnih poslova Jang đijeći.

Posle trilateralnog sastanka u istočnom kineskom gradu Ningbou, ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje rekli su da bi lansiranje severnokorejske rakete ugrozilo rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je u više navrata saopštila da lansiranje rakete ima za cilj postavljanje satelita za posmatranje u orbitu. Tu odluku Severne Koreje osudile su SAD i njeni saveznici, ocenjujući da je lansiranje rakete zapravo testiranje nuklearne rakete.
XS
SM
MD
LG