Dostupni linkovi

Više od 100 poginulih u sukobima u Siriji


U napadima sirijske vojske u gradovima koji su pod kontrolom pobunjenika poginulo je više od 100 ljudi, od kojih su 87 civili, novi je bilans koji su saopštili sirijski aktivisti za ljudska prava u subotu.

Američke vlasti upozorile su sirijske da više ne mogu da zavaravaju svet i ubeđuju sve kako poštuju dogovoreni prekid vatre, kada sada svi vide da to nije tako.

Gotovo polovina poginulih stradali su tokom racije u selu El Latamneh, koju su izvršili pripadnici sirijske vojske. Vojska je bombardovala i pobunjeničke oblasti Rastan, Deir Balabeh i Kusair u provinciji Homs.

Predsednik Sirije Bašar el Asad prihvatio je plan o prekidu sukoba, prema kojem bi trebalo da povuče vojsku iz gradova do 10. aprila. Plan specijalnog izaslanika UN Kofija Anana predviđa da režimske i pobunjeničke snage polože oružje do 12. aprila.

Vlada tvrdi da je počela povlačenje vojnika, ali sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da nije bilo značajnijih povlačenja i da su trupe ostale u svim većim žarištima sukoba.

Američki ambasador u Siriji Robert Ford izjavio je da se, na osnovu satelitskih snimaka pre i posle navodnog povlačenja, koje je ambasada SAD u subotu postavila na Fejsbuku, može zaključiti da je vojska povučena iz nekih gradova, ali je u drugim ostala, ili je samo premeštena iz jednog u drugo mesto.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun žestoko je kritikovao sirijsku vladu pošto, kako je naveo, nastavlja sa ubijanjem civila uprkos obećanju da će do 10. aprila povući vojsku i naoružanje iz naseljenih mesta. Prema podacima UN, u Siriji je od početka sukoba pre godinu dana poginulo više od 9.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG