Dostupni linkovi

Jahjaga: Neće biti srpskih lokalnih izbora na Kosovu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u subotu u Prištini da na Kosovu neće biti održani srpski lokalni izbori.

"Lokalni izbori neće biti održani na Kosovu. To je zvaničan stav institucija Republike Kosovo koji je podržala međunarodna zajednica", rekla je Jahjaga odgovarajući na novinarska pitanja na prijemu povodom prve godine od izbora na predsedničku funkciju.

Jahjaga je rekla da građani koji imaju dvojno državljanstvo imaju pravo da "u skladu sa normama i drugim međunarodnim standardima" izađu na izbore u organizaciji svojih ambasada.

"I za nama susednu državu Srbiju bilo bi najlakše da ima ambasadu na Kosovu i da preko nje realizuje ove izbore", kazala je Jahjaga.

Kosovska predsednica rekla je da je Kosovo nezavisna i suverena država sa međunarodno priznatim integritetom i suverenitetom i da sa Srbijom neće biti niti podele, niti razmene teritorija.

"I paketom Ahtisarija i Ustavom Kosova predviđa se opštinska autonomija, proces koji ne dozvoljava podelu, niti samoopredeljenje, niti podelu niti prisajedinjenje drugoj državi. Tim procesom se predviđa decentralizacija, koja je uspešno okončana u drugim delovima Kosova. Nema specijalnog statusa za sever Kosova", poručila je Jahjaga.

Ona je ponovila da su stavovi institucija Kosova jasni, a to je da je "o unutrašnjim pitanjima Kosova rešenje utvrđeno u okviru Ustava i zakona Kosova" i dodala da o tome ni sa kim neće biti razgovora.
XS
SM
MD
LG