Dostupni linkovi

Beograd: Promovirana knjiga "Ubijena djeca Sarajeva"


Mali svijet snova i nada, neostvarenih mogućnosti i velikog potencijalnog bogatstva, nemilosrdno, bezobzirno i ravnodušno je uništen, izjavila je danas povijesničarka Latinka Perović na promociji knjige "Ubijena djeca Sarajeva pod opsadom 1992-1996" koja je održana u Beogradu.

Studija govori o 524 djeteta koja su ubijena, njihove fotografije, koje nisam smjela da pogledam, rekla je Perović i naglasila da načini na koje su djeca ubijana, granatom ili snajperom, pokazuje okrutnost planera ovog zločina.

"Djeca su bila puki materijal za ostvarenje čudovišnih namjera, rekla je ona i dodala da je tokom 1.479 dana opsade Sarajeva ubijeno 10.615 lica, odnosno 1.601 djete, a ranjeno 61.136 ljudi, od toga 14.946 djece.


Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ismet Dizdarević rekao je da Beograđani koji prisustvuju promociji ove knjige pokazuju da Sarajevo nije samo u traganju za istinom o događajima koji su se desili u tom gradu pod opsadom.

Okupljenima se, na promociji knjige koju je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, obratila i Sanja Čišić, kojoj su snajperisti ispred zgrade u naselju Ciglana ubili jednogodišnju kćerku Irinu.

" Željela bih da sretnem tog snajperistu i pitam ga zašto nije ubio mene. Voljela bih da ga vidim i to pitam, a ne da se svetim, rekla je Čišić.
XS
SM
MD
LG