Dostupni linkovi

Monti: Neophodne brze reforme


Reforme italijanskog tržišta rada moraju biti brzo usvojene da bi zemlja uvjerila kreditore u ozbiljnost namjera da restrukturiše ekonomiju i dovede u red javne finansije, upozoro je danas premijer Mario Monti.

Monti se prošle godine izborio za inicijalnu rundu budžetskih rezova, ali je sada naišao na čvršći otpor sindikata i stranaka lijevog centra prema daljim reformama.

Analitičari navode da investitori pažljivo prate napredak italijanske tehnokratske Vlade u provođenju reformi, koje se doživljavaju kao ključ za podsticaj ekonomskog rasta.

Monti je za list "Stampa" rekao da će prijedlog koji je usvojila Vlada biti predočen parlamentu u suštinski istom obliku. Planom je predviđeno da se kompanijama olakša otpuštanje radnika.

"Za ukupan efekat reformi nije bitan samo njihov sadržaj, nego i brzina kojom parlament obavlja svoj dio posla", rekao je italijanski premijer.

Monti je ponovio da Italiji neće biti potrebne nove mjere štednje, pošto je zemlja sama sebi stvorila dovoljno manevarskog prostora za ostvarenje cilja uravnoteženja budžeta 2013. godine.

List "Financial times" citirao je povjerljivi izvještaj Evropske komisije u kojem se navodi da bi budžetski ciljevi italijanske Vlade mogli biti ugroženi recesijom i visokim kamatama, te da će možda biti potrebne dodatne mjere konsolidacije.
XS
SM
MD
LG