Dostupni linkovi

Hrvatska: Udžbenici u kojima je homoseksualnost bolest


Nakon prijave diskriminacije u jednoj osnovnj školi u Hrvatskoj , u kojoj je vjeroučiteljica učila djecu da je homoseksualnost bolest i dobivanja saznanja o diskriminativnom sadržaju udžbenika "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, odobrenog od strane Ministarstva obrazovanja, Lezbijska grupa Kontra odlučila je izraditi detaljnu analizu udžbenika za osnovnu i srednju školu iz relevantnih predmeta.

Prošla Vlada ni nakon preporuke Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za uklanjanje diskriminativnog sadržaja, nije uskladila sadržaj udžbenika s pozitivnim propisima, a nažalost nova Vlada nastavlja praksu prethodne, napominju iz grupe Kontra.

Napravljena je analiza udžbenika društvenih i humanističkih predmeta te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola. Analizirani su udžbenici 7. i 8. razreda osnovne škole i 3. i 4. razreda srednjih škola, prenosi portal Index.

Diskriminativni sadržaji su, nažalost, pronađeni u više udžbenika.

Homoseksualnost se u udžbenicima uglavnom prikazuje u negativnom svjetlu, kao nastranost koja je nedovoljno istražena od strane medicine i psihologije (vjeronauk) i u vezi sa spolnim bolestima, naročito HIV-om (biologija), napominju iz Kontre.
XS
SM
MD
LG