Dostupni linkovi

Sun Ći: Nova era u Mjanmaru


Opoziciona liderka Aung San Su Ći izrazila je nadu da će njena "pobeda" označiti početak nove ere u Mjanmaru.

"Osvojili smo 43 poslaničkih mesta od ukupno 44. Čekamo na rezultate iz poslednje severne države Šan", rekla je portparolka Lige Ći Toe, prenela je agencija AFP.

Na dopunskim izborima birani su poslanici za 45 upražnjenih mesta u parlamentu od ukupno 664, a nadmetalo se ukupno 160 kandidata iz 17 partija.

Rezultati dopunskih izbora neće bitnije promeniti sastav mjanmarskog parlamenta niti mogu da dovedu u pitanje ubedljivu većinu vladajuće partije u parlamentu, ali će zato pobeda dati Su Chi (66) šansu da po prvi put utiče na zakondodavne poslove i politiku zemlje.

U razgovoru Su Chi sa hiljadama pristalica kod sedišta stranke dan pošto je Liga navodno odnela pobedu, ona je ocenila da je to "trijumf naroda".

"Nadamo se da će ovo biti početak nove ere (u Mjanmaru)'', kazala je glavna opoziciona liderka bivše Burme i dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je u poslednje dve decenije, 17 godina, provela u izolaciji i kućnom pritvoru što je bila odlika bivše vojne hunte, naveo je AP.

Poslednji izbori održani 2010. smatraju se za "nameštene" u korist Unije za solidarnost i razvitak (USDP) nastale iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti i koji ima najveći broj mesta u parlamentu.

Zvanični rezultati sa juče održanih dopunskih parlamentarnih izbora nisu još objavljeni.
XS
SM
MD
LG