Dostupni linkovi

Zapadne i arapske zemlje u Istambulu priznale Sirijsko nacionalno vijeće


Zapadne i arapske zemlje, okupljene na sastanku "Prijatelja Sirije" u Istanbulu, pozvale su u nedjelju posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana da odredi rokove za iduće korake svoga plana, kojemu je cilj uvjeriti sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada da okonča nasilje u Siriji, uključujući i povratak u Vijeće sigurnosti UN-a ako se krvoproliće nastavi, prenose agencije.

"Prijatelji Sirije" u završnoj izjavi sa skupa također poručuju Al-Asadu kako prilika da ispuni svoja obećanja neće trajati neograničeno.

Ministri vanjskih poslova više od 70 zemalja također su priznali Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) kao legitimnog predstavnika svih Sirijaca i glavnim oporbenim sugovornikom s međunarodnom zajednicom, navodi Reuters.

Čelnik SNC-a Burhan Ghalioun pozvao je ranije u nedjelju međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljne mjere kako bi se zaustavilo režimsko nasilje nad oporbom, navodi turska novinska agencija Anadolija.

"Tražimo ozbiljnu akciju. Sirijski režim će sigurno pasti. Ne produžujte katastrofu. Oporba je ujedinjena, sada je na vama da se ujedinite i pomognete sirijskoj oporbi", rekao je Ghalioun.

On je zatražio hitnu humanitarnu pomoć, otvaranje humanitarnih koridora u zemlji i konkretnu pomoć oporbenoj Slobodnoj sirijskoj vojsci, piše Anadolija.

BBC je izvijestio kako je SNC u Istanbulu priopćio da će pobunjenicima koji se bore protiv Al-Asadovog režima biti isplaćene plaće, a novac će dobiti i vojnici koji dezertiraju iz vladinih snaga. Izaslanici na konferenciji kazali su da će bogate arapske zemlje Perzijskog zaljeva osigurati milijune dolara mjesečno za fondove
SNC-a.
XS
SM
MD
LG