Dostupni linkovi

Dokumentarni film o Sonji Savić otvara 59. Kratki metar u Beogradu


Projekcijom filma "Sonja" autorke Dragane Kanjevac večeras u 19h u Domu omladine svečano počinje 59. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film "Sonja" posvećen je Sonji Savić - neprevaziđenoj glumici, urbanoj jugoslovenskoj ikoni, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.

Pošto je premijerna projekcija dokumentarnog filma “Sonja” rasprodata, najavljena je dodatna projekcija u sali Amerikana Doma omladine Beograda u 21 sat. Zbog velikog interesovanja publike, 150 karata za dodatnu projekciju, po ceni od sto dinara, biće u prodaji 30. marta od 10 sati.

Festival dokumentarnog i kraktometražnog filma traje do 3. aprila. U takmičarskom i pratećim programima biće prikazano 130 domaćih i stranih filmova, od kojih je 90 u konkurenciji za nagrade, dok su prateći posvećeni poljskom i izraelskom filmu, pariskom alternativnom filmu, ostvarenjima iz regiona, dokumentarcima o aktuelnim temama poput studentskih protesta u novom veku, te sudbini nekoliko vanserijskih umetnika i uzbudljivim svedočanstvima o dramatičnim događajima 20. veka.

U međunarodnoj konkurenciji su 52 strana filma - odabrana među šezdesetak prijavljenih, dok domaći takmičarski program obuhvata 38 filmova, koji su odabrani među stotinak prijavljenih, saopšteno je 23. marta na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, koja je osnivač Festivala kratkog metra, najstarije od 11 gradskih manifestacija.

Filmovi se takmiče po kategorijama (kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni), a o nagradama (Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome), čiji je fond ukupno 14.000 evra (Gran pri 3.000), odlučivaće žiri koji čine Mark Ripoll iz Francuske, Pjer Žalica (Bosna i Hercegovina), Shirly Berkovitz (Izrael) i Mina Đukić i Bojana Maljević iz Srbije.

Nagrada za životno delo neće biti dodeljena ove godine, jer nije bilo adekvatnog predloga.
XS
SM
MD
LG