Dostupni linkovi

Murdockov News Corp špijunirao druge TV postaje


Tvrtka News Corp medijskog magnata Ruperta Murdocha, koja je već pod istragom zbog nelegalnog prisluškivanja, našla se pod novim pritiskom u Velikoj Britaniji i Australiji zbog sumnji da je jedna od njezinih podružnica hakirala konkurentske televizijske postaje, prenose agencije.

Kako navode australski mediji, posebna jedinica News Corpa osnovana sredinom devedesetih godina Operational Security korištena je za sabotiranje konkurentskih pay-tv postaja, prenosi Reuters. Operational Security, ogranak News Corpove podružnice NDS-a koja je ovaj mjesec prodana tvrtki Cisco System za pet milijardi dolara, odbacio je sve optužbe.

Sumnje za hakiranje i sabotiranje konkurencije objavljene su ovaj tjedan i u dokumentarnom programu Panorama britanskog BBC-a. Operational Security razbijao je kodove pametnih kartica koje su konkurentske tv postaje davale svojim korisnicima. Hakeri su zatim na crnom tržištu prodavali pametne kartice s tim kodovima zbog čega su News Corpovi konkurenti trpjeli milijune dolara štete, navode mediji.

Operational Security osnovan je kako bi hvatao pirate koji su hakirali Murdochove medije, ali je zatim počeo voditi prljavu kampanju protiv konkurencije. U dokumentarcu BBC-Panorame navodi se da je NDS između ostaloga na internetu objavio povjerljive kodove ITV Digitala, tadašnjeg glavnog konkurenta Murdochova Sky TV-a. Objavljivanje kodova pridonijelo je propasti ITV Digitala 2002. godine, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG