Dostupni linkovi

Stotine avganistanskih žena u zatvoru zbog "nemorala"


Stotine avganistanskih žena nalazi se u zatvorima, gde su optužene ili osuđenje za krivična dela protiv morala, u koja spadaju bežanje od nasilnih muževa ili roditelja, kao i seksualni odnosi van braka, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

U izveštaju objavljenom u Kabulu navodi se da vlada predsednika Hamida Karzaija, koju podržava Zapad. nije uspela da ispuni svoje obaveze po medjunarodnim propisima o zaštiti ljudskih prava.

"Šokantno je da su 10 godina posle svrgavanja talibana, žene i devojke još zatvorene zbog bežanja od porodičnog nasilja ili prisilnih brakova", rekao je izvršni direktor HRV-a Kenet Rot.

U izveštaju je procenjeno da je ukupno 400 žena u zatvorima ili devojaka u maloletničkim popravnim ustanovama zbog optužbi koje uključuju "bežanje", što po avganistanskom krivičnom zakonu nije krivično delo, navodi AFP.

Navodi se da su neke devojke i žene optužene za seksualne odnose van braka, pošto su silovane ili prisiljene na prostituciju.

HRV ističe da sudije često sude na osnovu "priznanja" datih bez advokata ili "potpisanih" bez da su ih optužene, koje su nepismene, pročitale.

Posle presude, žene su obično suočene sa dugotrajnim kaznama, u nekim slučajevima i dužim od 10 godina.

Uprkos poboljšanju položaja žena, ovog meseca Karzai je podržao edikt vrhovne verske vlasti, Avganistanskog veća ulema, po kom su žene manje vredne od muškaraca, navodi francuska novinska agencija.
XS
SM
MD
LG