Dostupni linkovi

Incko: Pronaći rešenje za izbore u Mostaru


Visoki predstavnik Valentin Incko apelovao je da političke stranke ubrzaju rad na provođenju odluke Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru pre sledećih opštinskih izbora.

"Ističe vreme za usvajanje neophodnih reformi", upozorio je Incko.

Incko i prvi zamenik visokog predstavnika Roderik Mur u utorak su u Sarajevu razgovarali sa predsednikom SDA Sulejmanom Tihićem, između ostalog i o predstojećim opštinskim izborima i situaciji u Mostaru.

Incko je naveo da rešenje mora biti nađeno pre maja, ako se želi da u Mostaru budu raspisani opštinski izbori, saopšteno je iz OHR-a.

"Odluka Ustavnog suda odnosi se isključivo na način na koji se izbori provode - to se može ostvariti uz minimalne izmene", rekao je Incko.

Govoreći o predlogu za promenu vremena održavanja lokalnih izbora, Incko je rekao da to pitanje treba da razmotre domaće institucije u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

On je naveo da postoji više mogućnosti za promenu mandata opštinskih vlasti, koje bi bile u skladu sa međunarodno priznatim demokratskim standardima, da bi ubuduće opštinski i opšti izbori mogli da budu održavani u isto vreme.
XS
SM
MD
LG