Dostupni linkovi

Sarkozi apeluje da se ne emituje snimak ubistava


Predsednik Francuske Nikola Sarkozi zatražio je od televizijskih stanica da "ni pod kojim izgovorom" ne emituju snimke ubistava koje je počinio Mohamed Merah.

Merah je između 11. i 19. marta na jugozapadu Francuske ubio tri francuska vojnika, troje dece i jednog rabina, a snimke ubistava je na USB-u poslao televizijskoj stanici Al Džazira u Parizu. I porodica ubijenog rabina, čija je dva sina Merah takođe ubio, je tražila da se snimci ubistava ne emituju. Istu želju izrazila je i majka jednog od ubijenih vojnika, Latifa Ibn Ziaten.

Pošto je ubio sedmoro ljudi, istragom je utvrđeno da je Merah, Francuz alžirskog porekla, u više navrata putovao u Avganistan i Pakistan, gde se veruje da je prošao obuku Al Kaide.

Pripadnicima specijalnih policijskih snaga RAID, koji su prošle nedelje došli da ga uhapse, je rekao da je privržen Al Kaidi, a otpor hapšenju je pružao više od 30 sati. Ubijen je u četvrtak kada je sa oružjem u rukama skočio kroz prozor zgrade koja je bila opkoljena pripadnicima RAID-a.
XS
SM
MD
LG