Dostupni linkovi

Hrvatski antifašisti kritikuju najavu rehabilitacije D. Mihailovića



Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske danas je oštro kritikovao sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji.

"Proces s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta i četničkog pokreta najizrazitiji je primer pretvaranja osvedočenog zločinca u nevinu žrtvu i antifašistu", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija ocenjuje da se i u Hrvatskoj rehabilituju ustaše, ali na drugačiji način, odnosno, kako se navodi, pretvaranjem u pripadnike takozvane Domovinske vojske koja pod tim nazivom nikad nije postojala.

"Sve izvesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta naneće najveću štetu sprskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu", ističe SABA.

Sudski proces u Beogradu za rehabiltaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je ocenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

"On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", rekao je Josipović i dodao da bi rehabilitacija Draže Mihailovića značila veliki korak unazad prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje
jugoslovenske vojske u otadžbini.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

Prošle sedmice održano je jedno od ročišta, a proces će biti nastavljen 11. maja.
XS
SM
MD
LG