Dostupni linkovi

Tadić: Pregovori s EU zavise od dijaloga sa Prištinom


Datum početka pregovora s EU Srbija može dobiti do kraja godine, ali to, prije svega, zavisi od daljih koraka u dijalogu sa Prištinom, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

"To zavisi od sposobnosti Srbije da učini dalji iskorak u dijalogu sa Prištinom. Kriterijumi su jasno poznati i oni se tiču pre svega telekomunikacija i energetike, pitanje pravnog sistema. Imamo jasne okvire za učešće u dijalogu", rekao je Tadić nakon susreta sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom.

Tadić je naveo i da je Srbija predložila "plan od četiri tačke koji je jasan i može da reši sve probleme, kao i buduće u dijalogu o tehničkim pitanjima".

On je podvukao da je posebno važno što Srbija ima jasan plan kada je u pitanju Kosovo, te da je svoj prijedlog predstavila međunarodnoj zajednici, i nije bilo negativnih reakcija.

"Verujem da će nakon izbora biti stvorene nove mogućnosti za sveobuhvatni dijalog na temu rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Taj problem mora biti rešen u dobroj veri da je moguće rešiti dobro funkcinisanje sistema, minimiziranja obe strane, zaštitu evropskih interesa, jer su Srbija i Kosovo na teritoriji Evrope i bilo kakav oblik nestabilnosti ima svoje reperkusije na kontinent", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG