Dostupni linkovi

Odbijen Šešeljev zatjev za puštanje na privremenu slobodu


Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtjev optuženog Vojislava Šešelja da bude pušten na privremenu slobodu, saopšteno je večeras u Hagu.

Na kraju završne riječi, Šešelj je u utorak zatražio da mu bude "ukinut pritvor" u kojem je od 24. februara 2003. Rekao je da za pritvor ne postoje razlozi, zato što ne postoji opasnost da bi on mogao da pobjegne, niti da utiče na svjedoke.

Vijeće predsjedavajućeg Žana Kloda Antonetija taj zahtjev je, međutim, odbilo, uz obrazloženje da Šešelj nije pružio dovoljno uvjerljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude, te da ne bi uticao na svjedoke, imajući u vidu da se protiv njega još vode postupci zbog nepoštovanja suda.

Sudije su u odluci spomenule i da su nedavno naložile sudskom sekretarijatu da odredi ljekare-specijaliste koji bi Šešelja trebalo da detaljno pregledaju i utvrde, između ostalog, da li je njegovo zdravsteno stanje i neophodno liječenje "kompatibilno" sa njegovim boravkom u pritvoru.

Šešelju, koji pati od tahikardije, u januaru je pozlilo u pritvoru, poslije čega je bio prebačen u bolnicu, gdje mu je ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma.

Početkom marta, na kraju završne riječi, tužioci su zatražili da lider Srpske radikalne stranke bude proglašen krivim po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, i osuđen na 28 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG