Dostupni linkovi

Euleks: Nismo se dogovarali o slobodi kretanja na severuMisija EU na Kosovu ponovila je danas da nije bila uključena u dogovore o uslovima transporta svog osoblja na severu Kosova i zatražila je bezuslovnu slobodu kretanja.

"U nekim krugovima pojavili su se izveštaji da je Euleks bio deo takvih dogovora. To je netačno. Misija insistira na slobodnom, bezuslovnom i stalnom pristupu kada se radi o osoblju i vozilima. O tome se ne može pregovarati i to je apsolutni preduslov za misiju da bi nastavila da ispunjava mandat vladavine prava u tom delu Kosova", navodi se u saopštenju Euleksa.

Srbi na severu Kosova kažu da su sa Kforom postigli dogovor da se vozila Euleksa kreću ka prelazima na severu Kosova u okviru kolone Kfora.

Prema tom dogovoru, Euleksovih vozila može biti do tri u koloni, mogu ići na prelaze jednom dnevno i ne smeju prevoziti kosovske zvaničnike.

Srbi sa severa Kosova su u nekoliko navrata blokirali Euleksova vozila kada su pokušala da samostalno krenu ka prelazima i optužili Euleks da ne poštuje dogovor sa lokalnim stanovištvom.

Kada Srbi zaustave Euleks, vojnici Kfora blokiraju lokalne puteve i kontrolišu sve koji se tu zateknu.
XS
SM
MD
LG