Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozdravlja izjavu UN o Siriji


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je sredu da je "ohrabren jasnom i ujedinjenom" porukom Saveta bezbednosti UN upućenoj Siriji, preneo je njegov portparol.

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu izjavu kojom daje "punu podršku" posredničkoj ulozi izaslanika Kofija Anana u cilju okončanja jednogodišnjeg nasilja u Siriji i traži od Damaska da primeni predloženi plan od šest tačaka.

Deklaracijom se traži od sirijskog predsednika Bašara al-Asada i od sirijske opozicije da "u potpunosti i odmah primene" plan koji je predložio Anan tokom razgovora u Damasku.

Ban Ki Mun je pozvao sirijsku vladu i opoziciju da iskreno sarađuju s Kofijem Ananom, specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju, i da odmah i u potpunosti sprovedu njegov plan za rešenje krize u šest tačaka.

"Dok se situacija na terenu i dalje pogoršava, sada je nužnije nego ikad da se nađe rešenje koje bi okončalo tragične patnje sirijskog naroda", ocenio je Ban Ki Mun.

On je izrazio nadu da će ova poruka Saveta bezbednosti predsatavljati prekretnicu u odgovoru medjunarodne zajednice na krizu u Siriji.

Izjavu o Siriji pozdravili su i državna sekretarka UN Hilari Klinton i Bela kuća, kao i Kina, a specijalni izaslanik za Siriju Kofi Anan rekao je da je ohrabren podrškom Saveta bezbednosti i pozvao sirijske vlasti da odgovore pozitivno.
XS
SM
MD
LG