Dostupni linkovi

Šešelj: Izložen sam političkom progonu



Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas, u nastavku završne reči na suđenu pred Haškim tribunalom, da je izložen političkom progonu i da je proces protiv njega
"politički".

Šešelj je ponovio da je 2003. optužen na zahtev tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i da je to u svojim memoarima potvrdila Karla Del Ponte (Carla), koja je u to vreme bila glavna tužiteljka.

Citirajući Vikiliks, optuženi je, takođe, tvrdio da su u zaveru protiv njega i SRS bile umešane i obaveštajne službe SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Negirajući pravnu osnovanost dela optužnice koja ga tereti da je "govorom mržnje" počinio krivično delo progona u Vukovaru i vojvođanskom selu Hrtkovci, Šešelj je, pozivajući se na raniju presudu Tribunala, tvrdio da takav govor nije krivično delo po
međunarodnom pravu.

Tokom završne reči, Šešelj je više puta "izdajnicima" nazvao prvake Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, optužujući ih za veze sa stranim obaveštajnim službama koje ih, po njegovoj tvrdnji i finansiraju.

Šešelj nastavlja završnu reč, koju bi danas trebalo da okonča.

On je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93 godine.

Prošle nedelje, tužilaštvo je od sudija zatražilo da Šešelja proglase krivim po svih devet tačaka optuznice i izreknu mu kaznu od 28 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG