Dostupni linkovi

Latel: Kastro znao za pripremu atentata na KenedijaPenzionisani službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) Brajan Latel u svojoj knjizi navodi da je siguran u to da je bivši predsednik Kube Fidel Kastro znao da ce biti izvršen atentat na predsednika SAD Džona Kenedija.

"Ujutro 22. novembra 1963. godine, na dan kada je Kenedi ubijen u Dalasu, Kastro je naredio višerangiranom službeniku obaveštajne službe u Havani da prestane da prisluškuje radio komunikacije CIA i da se koncentriše na svaki i najmanji detalj iz Teksasa", piše Latel, koji je proučavao kubanska pitanja na funkciji analitičara CIA šezdesetih godina prošlog veka i postao je njenog ogranka za Latinsku Ameriku, u knjizi pod nazivom "Kastrove tajne - CIA i kubanska obaveštajna mašina" koja treba da bude objavljena idućeg meseca.

U knjizi se navodi da je četiri časa kasnije objavljena vest da je Kenedi ubijen. Latel je tvrdio da je Osvald, kojem je odbijen zahtev za posetu Kubi podnet u Ambasadi te zemlje u Meksiko Sitiju, rekao tamošnjem osoblju da ce ubiti Kenedija kako bi dokazao svoju vernost komunizmu.

U intervjuu "Majami Heraldu", Latel, koji je sada predaje na Univerzitetu u Majamiju, rekao je da je informaciju otkrio u razgovoriima sa bivšim kubanskim obaveštajnim službenicima.

"Ne kažem da je Fidel Kastro naredio atentat, ne kažem ni da je Osvald bio pod njegovom kontrolom. Možda je bio, ali to ne tvrdim jer za to nisam našao nikakav dokaz. Medutim, sve što sam napisao podržano je dokumentovanim izvorima. Da li je Fidel želio da Kenedi strada? Da. On se bojao Kenedija. Znao je da ce ga Kenedi progoniti. Kastro je, ako tako može da se kaže, postupao u samoodbrani", rekao je Latel.
XS
SM
MD
LG