Dostupni linkovi

Šešelj traži posjetu pravnog tima


Lider Radikala optužen u Hagu za ratne zločine Vojislav Šešelj zatražio u okviru trećeg postupka za nepoštovanje suda da mu se omogući privilegovana poseta njegovog pravnog tima.On je istakao da će nastaviti da se bori protiv Tribunala i okrivljujući ponovo za svoje loše zdravstveno stanje zapadne sile.

Šešelj je zatražio da mu se omogući posjeta pravnog savetnika Dejana Mirovića i rukovodioca predmeta Nemanje Šarovića kome je privilegovana posjeta ranije uskraćena kako bi pripremio odbranu u okviru koje namerava da pozove dva svjedoka i da sam svedoči.

Sudija Patrik Robinson je saopštio da će Šešelju uskoro biti dostavljene informacije o početku suđenja, ističući da postoje pravni putevi da se riješi ono što je optuženi danas izneo.

Šešelj je 31. oktobra prošle godine osuđen na 18 meseci zatvora zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka koji se odnose na zaštićene svjedoke u knjizi čiji je autor.

Tada je naloženo da kaznu služi uporedo sa prvom kaznom, izrečenom u julu 2009, takođe za nepoštovanje suda, kada je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog obelodanjivanja podataka o svjedocima kojima su bile odobrene mjere zaštite identiteta.

Treća optužnica proističe iz prvog predmeta, jer Šešelj nije postupio po nalogu vijeća, koje je od njega tražilo da sa svoje internet stranice ukloni povjerljive materijale.

U glavnom postupku, Šešelju se sudi za ratne zločine počinjene na prostoru Hrvatske, Vojvodine i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine, za šta su tužioci u svojoj završnoj reči zatražili da bude osuđen na 28 godina zatvora.

Optuženi bi u utorak i u srijedu trebalo da završi sa iznošenjem svoje završne riječi u ovom postupku odbrane, koje je započeo prošle sedmice.
XS
SM
MD
LG