Dostupni linkovi

Milion Iračana na mitingu u Basri


Gotovo milion Iračana okupilo se danas na mitingu u centru lučkog južnoiračkog grada Basre na devetu godišnjicu od američke invazije na Irak.Masovno okupljanje Iračana je "pokazivanje sile" uoči održavanja prvog samita Arapske lige posle 20 godina u Bagdadu od 27-29. marta, koji irački šiiti vide kao svoj "debi na regionalnoj sceni", prenela je agencija Rojters.

Policija procenjuje da se danas u centru Basre okupilo između 700.000 i milion ljudi sljedbenika iračkog sveštenika Moktada al Sadra ubijenog 1999.

Iako sljedbenici Sadra na svojim demonstracija često osuđuju sunitske vladare drugih arapskih država, posebno Bahreina i Saudijske Arabije zbog obračuna sa šiitima, današnje demostracije izgleda su imale za cilj da se izbegne antagonizam medju arapskim susjedima i bio je bez širokih antiameričkih poruka.

AP navodi da se Iračani bore s visokom stopom nezaposlenosti, korupcije i lošom infrastrukturom koja je devastirana višegodišnjim sankcijama, ratom i ekonomskim zanemarivanja.

Kako se nasilje u celoj zemlji smirilo, ekonomski razvoj je postala ključna briga za mnoge Iračane, pa je zato današnja ljutnja okupljenih bila usmerena ka nepravdi na domaćoj sceni.

Slogani su uglavnom bile usmjereni protiv vlade premijera Nurija al Malikija zbog neuspjeha u poboljšanju života siromašnih stanovnika Iraka, navodi agencija AFP.

Da za prava, humanost, a ne siromaštvu i korupciji, uzvikivali su okupljeni.
XS
SM
MD
LG