Dostupni linkovi

Hapšenja disidenata u Havani


Uoči posete rimokatoličkog poglavara Kubi, policija je rasterala u Havani skup supruga i majki političkih zatvorenika i pritvorila pedesetak disidenata.

Kako je javio Frans pres, policija je u nedelju rasterala skup "Žena u belom" koje se periodično okupljaju zahtevajući od vlasti istinu o sudbini njihovih muževa i sinova. Policija je privela dvadesetak učesnika tog skupa koji su se odvojili od uobičajene maršrute.

Nekoliko sati ranije, jedna aktivistkinja koje je pratila "Žene u belom" izjavila je da je policija privela 33 žene uključujući i predvodnicu te grupe Bertu Soler, u trenutku kada su one napuštale sedište svoje organizacije i krenule ka crkvi na nedeljnu misu.

Policija je osim toga, uhapsila ispred jednog restorana grupu disidenata među kojima i bivšeg političkog zatvorenika Anhela Moju koji je suprug Berte Soler.

Uoči posete pape Benedikta XVI Havani, disidentske grupe su pojačale svoje aktivnosti. Papa bi trebalo da poseti Meksiko i Kubu od 26. do 28. marta.

Iz Vatikana je u međuvremenu stiglo obaveštenje da rimokatolički poglavar ne planira da se tokom posete Havani sastane sa kubanskim disidentima.
XS
SM
MD
LG