Dostupni linkovi

Tenzije između Merkelove i Sarkozija zbog "desničarskih" izjava


Francuski predsednik Nikola Sarkozi uspeo je da "izvede iz takta" nemačku kancelarku Angelu Merkel, poznatu po hladnom temperamentu.

Nemačka kancelarka je pred svojim bliskim saradnicima iskazala ljutnju zbog poslednjih izjava francuskog predsednika, zamerajući mu zbog prevrtljivosti, navode francuski mediji.

Iako mu je Merkel još u početku zvanično pružila podršku kao kandidatu na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, Sarkozi je u sredu izjavio da je "kampanja stvar francuskog naroda" i da zbog toga kancelarka neće doći na miting.

Zato je kancelarka i liderka konzervativne nemačke stranke odlučila da ne učestvuje ni na jednom Sarkozijevom mitingu, piše nemački nedeljnik "Špigel".

Merkel je, medjutim, ranije činila sve kako bi udovoljila francuskom predsedniku: odbila je da primi njegovog protivnika Fransou Olanda, socijalističkog kandidata, i prihvatila je, početkom godine, poziv za učešće na Sarkozijevim predizbornim mitinzima, a čak je javno priznala da se nada njegovom reizboru.

Na njenu odluku i izliv ljutnje uticale su poslednje Sarkozijeve izjave o "navali stranaca" i imigraciji u Evropi, a takve izjave, koje znatno naginju udesno, loše prolaze u Nemačkoj. Angelu Merkel je razljutila i pretnja Sarkozija da će Francuska napustiti Šengen zonu ukoliko se ne izmeni sporazum o slobodnom kretanju, podsećaju francuski mediji.
XS
SM
MD
LG