Dostupni linkovi

Hiljade levičara na mitingu podrške Melanšonu u Parizu


Hiljade pristalica lidera stranke Levi front (Front de gauće) Žan Lik Melanšona izašlo je danas na ulice Pariza kako bi podržale svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj.

Kako navodi agencija Frans pres, Melanšon je iznenađenje ovogodišnje izborne kampanje, pošto ga, prema poslednjim sondažama, podržava 11 odsto građana.

Melanšon će posle povorke svojih pristalica kroz istočni deo Pariza, održati govor u centru tog grada, na Trgu Bastilja, simbolu francuske revolucije iz 1789. godine.

Očekuje se da će Melanšona danas, tačno 141. godinu pošto je Pariska komuna preuzela vlast nad Parizom, podržzati i do 30.000 ljudi.

Neke od pristalica radikalne levice danas su nosili transparente na kojima je pisalo "Građanska revolucija", "Socijalistička Evropa" i "Dati mesto narodu".

Melanšon je oštar kritičar ekonomskog liberalizma, političke elite i mera štednje koje se sprovode u nekim evropskim zemljama.

Melanšon je, kako piše Frans pres, "odličan govornik" što vešto koristi kako bi na predizbornim mitinzima napadao rivale na izborima - predsednika Francuske Nikolu Sarkozija i liderku ekstremno desničarske partije Marinu Lepen.

Melanšonovoh kritika nije pošteđen ni Oland za koga lider "Levog fronta" kaže da nije dovoljno odlučan, ali se ipak sa sigurnošću može reći da će on, u drugom krugu predsedničkih izbora, pozvati građane da glasaju za kandidata socijalista, navodi Frans pres.
XS
SM
MD
LG