Dostupni linkovi

Libija odlučna da sudi bivšem šefu Gadafijeve obaveštajne službe


Libija je rešena u nastojanju da sudi bivšem šefu obaveštajne službe Abdulahu al-Senusiju koji je uhapšen u Mauritaniji, saopštio je danas libijski ministar pravde Ali Hmeida Ašur.

"Našu sudovi su veoma dobri, čak odlični, posebno u Tripoliju i mi smo u stanju da izvedemo ovo suđenje u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je ministar za agenciju AFP.

On je dodao da očekuje da će libijski diplomati i vladini zvaničnici ubediti sve zainteresovane strane da Senusiju treba da bude suđeno u Libiji.

Vlasti u Tripoliju zatražile su juče od Mauritanije da im izruči bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija, koji je juče uhapšen na aerodromu u ovoj zemlji.

"Državni tužilac je poslao zahtev za ekstradiciju mauritanskoj vladi preko Interpola", izjavio je portparol libijske vlade Naser al-Mani na konferenciji za novinare.

I Francuska će tražiti ekstradiciju bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija koji je juče uhapšen, saopšteno je juče iz kabineta francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Francuska traži izručenje Senusija zbog njegove uloge u napadu iz 1989. na avion koji je leteo iz Brazavila za Pariz kada je poginulo 170 ljudi, uključujući 54 Francuza, prenosi agencija Ansa.
XS
SM
MD
LG