Dostupni linkovi

Indija: Maoisti oteli dvoje italijanskih turista


Maoistički pobunjenici oteli su dvoje italijanskih turista u zabačenoj oblasti indijske države Oriza što može dovesti do eskalacije rata za koji Indija kaže da predstavlja najveću prijetnju sigurnosti.

"Zarobili smo dvoje italijanskih turista", rekao je Sabjasaci Panda, sekretar zabranjene Komunističke partije Indije-Maoist u audioporuci poslatoj lokalnim novinarima.

Panda je predstavio listu 13 zahtjeva otmičara koji moraju danas da budu ispunjeni u zamjenu za sigurnost Italijana. Zahtjevi uključuju oslobađanje maoističkih vođa iz zatvora i okončanje operacija protiv gerilaca u Orizi.

On je dodao da su turisti oteti nakon što su viđeni da fotografišu žene jednog indijskog plemena koje su se kupale u rijeci.

Premijer Manmoham Sing rekao je da je pobuna maoista najveća prijetnja unutrašnjoj sigurnosti zemlje. Stotine ljudi pogine svake godine u nasilju povezanom sa maoistima, ali gerilci do sada nisu napadali strance.

Maoisti kažu da se bore za prava siromašnih i bezemljaša. Ekstremisti su oteli dvojicu zvaničnika prošle godine, ali su ih oslobodili sedam dana kasnije nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve.

Država Oriza najavila je mjere protiv turističkih agencija koje nude safari u zabačena plemenska područja. Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u kontaktu sa policijom posredstvom ambasade.

Imena dvoje otetih italijanska turista nisu objavljena, a Ministarstvo je saopštilo da je jedan od njih tur-operator.
XS
SM
MD
LG