Dostupni linkovi

EU osudila pogubljenje bombaša u Bjelorusiji


Šef EU za spoljnu politiku Catherine Ashton osudila je pogubljenje Vladislava Kovaljova, jednog od osuđenih za bombaški napad u metrou u Minsku 2011.

"Ashton svjesna je užasnog krivičnog djela koji su oni počinili. U isto vrijeme, ona naglašava da dvojica osuđenika nisu imali odgovarajući tretman, uključujući pravo da se brane", navodi se u saopštenju njene pres službe.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je pomilovanje Vladimira Kovaljova i Dmitrija Konovalova uprkos apelima vlada Zapada i grupa za ljudska prava da se ta kazna ne sprovede.

"Smrtna kazna je okrutna i nehumana kazna koja ne djeluje kao sredstvo zastrašivanja i predstavlja neprihvatljivo odbacivanje ljudskog digniteta i integriteta", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se poziva Bjelorusija da se pridruži globalnom moritorijumu na smrtnu kanzu kao prvi korak ka univerzalnoj aboliciji.

Bjelorusija je jedina zemlja u Evropi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Saopštenje je uslijedilo nakon što su mediji u Bjelorusiji javili da je Kovaljov pogubljen. Njegova majka Ljubov Kovaljova rekla je da je dobila obavještenje od Vrhovnog suda da je presuda izvršena.

Konovalov i Kovaljov osuđeni su zbog bombaškog napada u prepunoj stanici podzemne željeznice u Minsku koji se dogodio 11. aprila 2011. godine kada je 15 ljudi poginulo, a stotine su povrijeđene.
XS
SM
MD
LG