Dostupni linkovi

Slučaj Fimi media: Anita Lončar se nagodila sa USKOK-om


Jedna od optuženih u slučaju "Fimi medija" Anita Lončar Papeš nagodila se s USKOK-om i u zamjenu za manju kaznu priznala je da je iz državnih institucija i preduzeća izvlačila novac za HDZ i bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera.

Advokat Mitko Naumovski potvrdio je da je Lončar Papeš priznala ovo krivično djelo u zamjenu za 11-mjesečnu zatvorsku kaznu, javili su hrvatski mediji.

Uz bezuslovnu zatvorsku kaznu ona će, ako zagrebački Županijski sud potvrdi nagodbu, državi vratiti dva miliona kuna, koliko je prema tvrdnjama USKOK-a zaradila u najvećoj hrvatskoj korupcionoj aferi.

Osim za optuženu Lončar Papeš, nagodba je postignuta i za njeno preduzeće "Ani Lon", jedno od tri optužena preduzeća.

Prema nezvaničnim informacijama, s USKOK-om se nagodio i Bojan Dimić, vlasnik preduzeća "Onida" preko kojeg je takođe "izvlačen" novac iz državnih institucija i preduzeća.

Pripremno ročište zakazano je za 19, 20. i 21. mart i tada bi sudija trebalo da odredi datum početka suđenja optuženima za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i ministarstava.

Advokati bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se prema optužnici lično okoristio s 15 miliona kuna, najavili su da će uz svjedoke na pripremnom ročištu predložiti i provođenje nekoliko vještačenja.
XS
SM
MD
LG