Dostupni linkovi

Ankara savjetuje svojim građanima da napuste Damask


Tursko ministarstvo inostranih poslova preporučilo je turskim državljanima da napuste Siriju, susjednu državu u kojoj već godinu dana traju protesti protiv režima Bašara al Asada.

"Razvoj događaja u Siriji predstavlja ozbiljan rizik za bezbjednost naših sunarodnika. Savjetujemo im da se vrate u Tursku", navodi se u saopštenju.

Premijer Redžep Tajip Erdogan je, između ostalog, naveo da njegova vlada, koja je prekinula saradnju sa sirijskim režimom, bivšim saveznikom, razmišlja o evenutalnom opozivu ambasadora iz Damaska.

"Trenutno razmatramo sve opcije", rekao je Erdogan novinarima.

Od početka pobune 15. marta 2011. godine više od 9 000 ljudi, prema podacima nevladinih organizacija, stradalo je u nasilnom gušenju pobune.

U južni dio Turske tokom noći stiglo je 270 Sirijaca koji napuštaju zemlju zbog konflikta čime je broj ljudi koji su prešli granicu između ove dvije države od marta 2011. godine povećan na 15 000, saopštili su danas turski zvanični izvori.

Turske vlasti navode da je nedavna ofanziva sirijske vojske na uporište pobunjenika u Idlebu na sjeverozapadu zemlje razlog što civili prelaze u Tursku preko zajedničke granice sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG