Dostupni linkovi

Jeremić: Rusija najbliži partner


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Moskvi da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije. Na početku razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom izjavio da Srbija i Rusija imaju jednake poglede na događaje u svijetu.

Jeremić je izuzetno zadovoljan što će danas biti potpisan protokol o učešću Rusije u oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Lavrov je najavio da će razgovor biti posvećan bilateralnim odnosima, međunarodnim odnosima i situaciji u regionu.

Jeremić i Lavrov sastali su se u rezidenciji Spiridinovka u Moskvi i konstatovali da se podudaraju stavovi dve zemlje o rešavanju kosovskog pitanja.

"Najveći izazov na Balkanu je Kosovo i on može biti rešen samo na bazi medjunarodnog prava i rezolucije 1244 SB UN. Srbija i Rusija imaju punu podudarnost i jednakost stavova po tom i drugim pitanjima", istakao je Jeremić tokom zajedničke konferencije za medije.

Lavrov je potvrdio da je pozicija Rusije prema Kosovu nepromenjena i da bi problem trebalo rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine na bazi obostrano prihvatljivih rešenja.

Šef ruske diplomatije je takodje istakao da će Rusija pružiti punu podršku Srbiji u nastojanju da inicira istragu pod okriljem UN o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.
XS
SM
MD
LG