Dostupni linkovi

Švedska: Nova istraga protiv stranice The Pirate Bay


Stranica The Pirate Bay je postala predmet nove kriminalne istrage švedskih vlasti, nakon što je web hosting kompanija Binero potvrdila da je policija zatražila lične podatke osoba koje su registrovale stranicu.

Mediji prenose da se to smatra novim pokušajem definitivnog gašenja stranice.

Menadžer kompanije Binero Erik Arnberg je rekao da kompanija neće dati informacije ukoliko ne dobiju nalog ili bude donesena sudska odluka, piše TorrentFreak.

"Nećemo otkrivati nikakve informacije o našim klijentima dok ne bude donesena sudska odluka ili dok se tužitelj ne pozove na zakon koji je moguće primijeniti. U ovom slučaju smo odgovorili na pitanja na koja je odgovore moguće pronaći i putem Whois usluga", izjavio je Arnberg.

Stranica The Pirate Bay je nedavno promijenila svoj URL sufiks sa .org na .se kako bi izbjegli kršenje američkog zakona, kao što je slučaj sa Megauploadom. Stranica je umjesto torrenta uvela sistem magnetnih linkova.

Uprkos tome što se ne uspijevaju žalbom osloboditi presuda, osnivači The Pirate Bayja su odlučni da stranica ostane funkcionalna.

"Ostajemo tamo gdje jesmo. Nigdje ne idemo. Imamo poruku za Hollywood, istražitelje i tužitelje, a ona glasi LOL", rekli su osnivači u saopćenju.

Britanski viši sud će u junu odlučiti da hosting kompanije poput BT-a i Skyja moraju blokirati stranicu The Pirate Bay u Velikoj Britaniji.
XS
SM
MD
LG