Dostupni linkovi

Sukobi u pojasu Gaze


Uprkos primirju između Izraela i Palestinaca nastavljena je razmena vatre u pojasu Gaze.

Kasno sinoć izraelski avion bombardovao je poljoprivredno zemljište pored grada Gaze i nenastanjeno područje na jugu kraj Kan Junisa, ali nije bilo povređenih, rekli su palestinski bezbednosni zvaničnici. Izraelska vojska saopštila je da je to odgovor na ispaljivanje rakete na grad Berševu.

Palestinski ekstremisti ispalili su jutros raketu na jug Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je sinoć sukob u Gazi povezao sa napetošću u odnosima s Iranom zbog razvoja nuklearnog programa. On je otpužio izraelsku opoziciju za podršku povlačenju vojske i jevrejskih naseljenika sa te palestinske teritorije 2005. godine.

"Oni su doveli Iran u Gazu,a mi ćemo ga odvesti", rekao je Netanijahu, upitavši otkud su došle rakete i novac u to područje i odgovorio: Iz Irana", zemlje za koju je rekao da gradi infrastrukturu i izdaje naredbe. Takođe je upozorio da će primirje biti kratkog veka ako se raketiranje nastavi.

Škole u Berševi i drugim južnim gradovima, koje su u sredu bile otvorene, ponovo zatvorene iz predostrožnosti.

U utorak, pošto je objavljen prekid vatre, policija je rekla da je osam raketa i mina ispaljeno na Izrael. Rano u sredu izvedena su dva izraelska vazdušna napada u odgovoru na raketnu vatru, a gađana su dva cilja na severu pojasa Gaze.

Palestinski izvori su potvrdili jedan udar, preneo je AFP.
XS
SM
MD
LG