Dostupni linkovi

Lunaček: Početak pregovora Srbije sa EU usloviti Kosovom


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da početak pregovora Srbije sa EU sada mora biti uslovljen daljim napretkom u odnosu sa Kosovom.

"Evropski komesar Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da će i Beč povećati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da bez odlučujućeg poboljšanja odnosa sa Kosovom nema početka pregovora", navela je Lunaček u u autorskom tekstu objavljenom u bečkom dnevniku "Prese".

Lunaček napominje da "kompromis na koji je nateran Beograd pokazuje da je bilo ispravno što je Savet EU u decembru prošle godine odgodio odluku o statusu kandidata (Srbije za članstvo u EU) za prolećno zasedanje".

Ona smatra da na "normalizaciju odnosa sa Kosovom" mora biti natereno i onih pet zemalja EU koje nisu priznale njegovu nezavisnost.

Austrija, zajedno sa 21 članicom koje su priznale nezavisnost Kosova mora vršiti snažniji pritisak na Grčku, Kipar, Slovačku, Rumuniju i Sspaniju, podvukla je ona.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocenila je da "zvezdica" i fusnota pored naziva "Kosovo", prilikom regionalnog predstavljanja Kosova, što je dogovoreno u prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, predstavljaju "svetlost na kraju tunela u procesu približavanja Beograda i Prištine".
XS
SM
MD
LG