Dostupni linkovi

EU zamrzava financijska sredstva Mađarskoj ako ne smanji javni dug


Ministri financija Europske unije prihvatili su prijedlog Komisije da se zamrznu sredstva Mađarskoj ne bude li smanjila javni dug do lipnja. Riječ je o 495 milijuna eura, i to je prva takva odluka Unije.

Prema prognozama Europske komisije mađarski proračunski deficit sljedeće godine bit će 3,24 posto. Mađarska je 2011. ostvarila suficit od 3,5 posto, ali samo zahvaljujući tome što je nacionalizirala privatne mirovinske fondove u vrijednosti od 9,75 posto BDP-a. Bez toga mađarski bi deficit prošle godine bio 6 posto.

Ministri financija eurozone u ponedjeljak navečer odobrili su Španjolskoj nešto veći proračunski manjak za ovu godinu. Španjolska je s eurozonom dogovorila deficit od 4,4 posto za ovu godinu, ali je početkom ovoga mjeseca premijer Mariano Rajoy najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP. Sada je odlučuno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3 posto BDP-a, ali da sljedeće godine mora biti u okviru dopuštenih limita od tri posto BDP-a.

Ministri su raspravljali i o mogućnosti uvođenja poreza na financijske transakcije. No među zemljama članicama nema konsenzusa o tome premda bi se, prema procjenama Europske komisije, na godinu moglo skupiti 60 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG