Dostupni linkovi

Postignuto primirje u Gazi


Nakon četverodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo 25 Palestinaca Izrael i palestinske oružane frakcije pod egipatskim pokroviteljstvom dogovorili su prekid vatre. Visoki egipatski sigurnosni dužnosnik je rekao da su obje strane pristale zaustaviti operacije koje su u tijeku kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Dogovor je potvrdio i izraelski ministar civilne obrane Matan Vilnai. Postignut je sporazum. U ovome trenutku nalazimo se na putu prema primirju i čini se da je ovaj krug nasilja iza nas, rekao je Vilnai za izraelski radio.

Sukobi su počeli u petak nakon što je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u Pojasu Gaze.
Palestinski militanti odgovorili su ispaljivanjem raketa na jug Izraela, što je izazvalo reakciju izraelskog zrakoplovstva koje je pokrenulo niz napada na, kako kažu, terorističke mete.

U tim sukobima, najtežima od zime 2008.-2009., poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a gotovo 80 je ranjeno, uglavnom civila. Palestinci su, prema tvrdnjama Izraela, ispalili oko 200 raketa na južna izraelska naselja, pri čemu je osam Izraelaca ranjeno.
XS
SM
MD
LG