Dostupni linkovi

Jagland: Srbija veoma važna za proces pomirenja na Balkanu


Generalni sekretar Saveta Evrope Torborn Jagland rekao je u ponedeljak uveče u Beogradu da je Srbija veoma važan činilac za proces pomirenja na Balkanu i ukazao da je dobijanje statusa kandidata dokaz koliko je daleko odmakla na putu reformisanja društva.

"Drugi put dolazim u posetu Beogradu, i to nije zato što je Srbija problematičan član Saveta Evrope, već naprotiv. Srbija je veoma važna, posebno za proces pomirenja na Balkanu. Čestitam vam dobijanje statusa kandidata, što naglašava koliko daleko ste otišli u reformama i koliko ste se približili evropskim standardima", rekao je Jagland.

On je novinarima posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem kazao da želi da oda posebno priznanje Srbiji zbog napora "od istorijskog značaja" kada se radi o pomirenju sa Hrvatskom, kao i sa BiH.

Jagland je poručio da Savet Evrope može da bude od velike pomoći Srbiji na njenom daljem putu u EU, naglasivši da je članstvo u toj organizaciji naročito važno kada se ima u vidu da "nijedna zemlja u Evropi nije mogla da postane punopravna članica EU, a da prethodno nije u potpunosti ispunila standarde Saveta Evrope".
XS
SM
MD
LG