Dostupni linkovi

Štrajk zaposlenih u gradskoj upravi u Novom Sadu


Zaposleni u gradskoj upravi u Novom Sadu jutros obustavili rad zahtevajući da se plate zaposlenih s nižim kvalifikacijama vrate na nivo pre smanjenja.

Građani zbog toga ne mogu da da overe dokumenta, obave poslove kod matičara, gradska inspekcija i komunalna policija ne izlaze na teren, a smanjen je i broj šaltera u policijskoj šalter-sali na Bulevaru oslobođenja gde je raspoređen deo radnika gradske uprave za izdavanje dokumenata.

Sindikat je Vladi Srbije dao rok od deset dana da vrati plate na pređašnji nivo, ali se to nije dogodilo, te se sada rešavaju samo hitni slučajevi - prijava smrti ili rođenja kod matičara.

Članovi gradskog sindikata zaposlenih u upravi je prethodnih deset dana bilo u štrajku upozorenja, zbog čega gradske službe nisu radile po jedan sat dnevno.

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj se smanjuje koeficijent za obračun i isplatu plate zaposlenima sa srednjom i nižom stručnom spremom.

Prema sindikalnom tumačenju te uredbe, plate radnika sa srednjom i nižom stručnom spremom su smanjene i do 5.000 dinara, te nekvalifikovani radnici, poput kurira ili spremačica, imaju mesečnu platu od 17.000 dinara.
XS
SM
MD
LG