Dostupni linkovi

U sukobima u Siriji najmanje 34 mrtvih


U Siriji nastavljeni žestoki sukobi u kojima je, prema tvrdnjama aktivista, ubijeno 34 ljudi, dok državni mediji izveštavaju o napadima terorističkih grupa.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja svakodnevno daje podatke o žrtvama nasilja u toj zemlji, koji međutim ne mogu zvanično da se provere, tvrdi da je u današnjim sukobima ubijeno 15 civila, 14 vojnika i petoro pobunjeničkih boraca, najviše u Idlibu, javila je agencija Frans pres.

Ativisti su juče izvestili da je sirijska vojska izvela ofanzivu na uporišta opozicionih snaga u Idlibu, nakon višednevnog granatiranja provincije i istoimenog glavnog grada i da koncentriše trupe kako bi suzbila borce iz pobunjeničke Slobodne vojske Sirije.

S druge strane, državna novinska agencija SANA izveštava da je "naoružana teroristička grupa" ubila bivšeg bokserskog šampiona Gijata Tajfura u severnom gradu Alepo, kao i da su dva pripadnika vlasti "žrtvovana" u sukobu sa "naoružanim terorističkim grupama koje su počinile krivična dela" u Hami i da je ubijeno i ranjeno nekoliko terorista.

SANA takođe javlja da su "teroristi" kidnapovali jednog istaknutog člana vladajuće stranke Baas u centralnom gradu Homsu i njegovog vozača.

Izveštaji o sukobima i žrtvama u Siriji ne mogu da se provere jer stranim novinarima nije dozvoljen pristup.

Prema podacima UN, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u ovoj zemlji, koji traju godinu dana, ubijeno je 7.500 ljudi.

Opozicioni aktiviti tvrde da je broj žrtava premašio 8.500, dok sirijske vlasti kažu da je poginulo daleko manje ljudi, a za nasilje optužuju teroriste.
XS
SM
MD
LG