Dostupni linkovi

BBC: Grci u redovima za besplatnu hranu i lijekove


Dok se velika većina izvještaja o Grčkoj zadovoljava tek konstatacijom o teškim i sporim pregovorima između Bruxellesa i službene Atene te evociranjem različitih scenarija bankrota države, BBC je u novoj reportaži pažnju usmjerio prema jedno relativno slabo istraženom fenomenu - kvaliteti života građana Atene u novoj kriznoj situaciji, točnije rapidnoj degradaciji istog.

Nove pojave poput dijeljenja porcija hrane na ulici i besplatnih medicinskih pregleda u predgrađima dovoljno govore o naglom padu prihvaćenih standarda građanskog života, no kod većina ispitanika, koji su mahom ostali bez stalnog zaposlenja i izvora prihoda u krizi, najveću zabrinutost izaziva upravo manjak perspektive u bližoj budućnosti.

Reportaža započinje s izvještajem o dijeljenju porcija hrane na ulici, na koju su odsad prisiljeni brojni nezaposleni i umirovljenici, čija primanja više nisu dovoljna da pokriju osnovne troškove života. Većina njih također je prisiljena medicinske preglede obavljati kod liječnika-volontera koji nakon redovnog radnog vremena obilaze ambulante u siromašnijim predgrađima grada

Pretpostavlja se da oko trećina Grka aktualno živi ispod stupnja siromaštva, no ipak ne u krajnjem siromaštvu. Kao što se upozorava u reportaži, velika većina njih ne spada u beskućnike i ne treba im još pomoć u hrani.

No kao mnogo veći problem otkriva se zakazivanje osnovne društvene i obiteljske zaštitne mreže u slučaju gubitka posla i prihoda bliskog člana zajednice, prenosi tportal.hr.
XS
SM
MD
LG