Dostupni linkovi

Sarkozi preti izlaskom iz Šengena ako se ne reši problem imigranata


Francuska će izaći iz Šengen zone ukoliko EU ne unapredi zaštitu svojih granica od ilegalne imigracije, kaže francuski predsednik Nikola Sarkozi.

On je, u žučnom govoru pred nekoliko hiljada pristalica u okviru predsedničke kampanje koja se sve više zahuktava, upozorio da će ilegalna imigracija dovesti u pitanje sposobnost Unije da prihvata i integriše legalne došljake.

Francuski predsednik je ukazao da će ona, takođe, otežati funkcionisanje socijalnih službi za većinu ugroženih širom kontinenta.

"Ovo je hitna stvar, jer ne možemo da prihvatimo da budemo žrtve (bezbednosnih) nedostataka evropskih spoljnih granica", poručio je Sarkozi i pozvao na reforme, jer su one, kako je ukazao, "jedini način da se izbegne implozija Evrope".

On je istakao da ako u narednih 12 meseci ne primeti nikakav ozbiljan napredak po tom pitanju, tada će Francuska obustaviti svoje članstvo u Šengenskom sporazumu, sve dok se nešto ne popravi.

Francuski predsednik je, takođe, predložio da se u Evropi uvede slična zaštita evropskih proizvoda, kao što to postoji u SAD, kada se radi o američkim proizvodima.

"Zašto bi Evropa branila sebi ono što SAD, svetsko najslobodnije tržište, dozvoljavaju sebi? Francuska će tražiti od Evrope da usvoji 'Zakon o kupovini evropske robe', po modelu 'Zakona o kupovini američke robe'. Na taj način će kompanije koje proizvode u Evropi imati koristi od evropskog novca", ukazao je Sarkozi.

Politička debata poslednjih nedelja u Francuskoj najviše je bila usredsređena na pitanje ilegalne imigracije i sposobnost te zemlje da prihvati nove došljake, što je, kako ocenjuje agencija AP, nešto čemu se posebno protivi partija krajnje desnice Nacionalni front.

Šengen zona obuhvata svih 27 zemalja članica EU, osim Britanije i Irske. Austrija, Belgija, Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija i Švedska u sredu su pozvale na akcioni plan kojim bi se prekinuo talas ilegalnih imigranata u Uniju.

Evropska komisija bi trebalo u maju da podnese izveštaj o funkcionisanju šengenskog sistema.
XS
SM
MD
LG